fbpx

”Ett säkert sätt att slippa obehagliga överraskningar när du rekryterar din nästa chef”

Nu finns det ett enkelt sätt att drastiskt minska risken för felrekrytering när du anställer din nästa chef. På samma gång kan du mångdubbla chanserna för att den nya chefen ska fungera väl och bli en omtyckt och driven ledare.

Om du någon gång har jobbat med en mindre lyckad chef så vet du vad ett dåligt ledarskap kan ställa till med – medarbetarna vantrivs, produktiviteten går ner och stämningen blir dålig.

På samma sätt får en bra chef den totalt motsatta effekten – bra medarbetare trivs på jobbet och stannar kvar, stämningen blir positiv och företaget går bättre ekonomiskt.

”Ett lyckat ledarskap”

Samtidigt är det inte helt lätt att hitta rätt personer till chefspositioner. Framför allt är det svårt att veta vilken av de tänkbara kandidaterna som kommer att göra det bästa jobbet och vilka som riskerar att ställa till stor skada för företaget eller organisationen.

Men innan vi går vidare och tittar på vad du kan göra åt det här, låt mig berätta kort om mig själv. Jag heter Fredrik Hillvesson och är leg. psykolog och seniorkonsult med inriktning mot ledarskap. Under de senaste åren har jag ägnat en stor del av min tid åt att hjälpa företag med att förbättra sina chefsrekryteringar, så att de får njuta av alla de positiva effekterna som ett bra ledarskap resulterar i.

Jag har också ägnat mig åt att sätta mig in i vad forskningen säger när det handlar om en lyckad chefsrekrytering. Faktum är att det finns massor av forskning gjord på hur man bäst förutsäger vilka chefer som kommer att fungera bra inom en organisation.

Mycket av denna forskning är helt okänd för många, även bland personer som jobbar med rekrytering.

Utifrån denna erfarenhet har jag satt ihop ett paket som jag kallar ”Ett lyckat ledarskap”. Paketet innehåller alla de bitar som jag vet att företag brukar efterfråga när de gör sin chefsrekrytering och vad som krävs för att kunna göra en bra bedömning av chefskandidater.

Självklart baserar sig de metoder som ingår i paketet på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Arbetsstil, samarbetsförmåga och noggrannhet

Här är några exempel på vad paketet ”Ett lyckat ledarskap” kan ge dig svar på:

 • Hur kandidaterna beter sig mot andra människor i verkliga livet och inte bara under en timmes anställningsintervju
 • Hur lätt kandidaterna har för att samarbeta med andra människor och hur det kommer att vara att arbeta tillsammans med dem under en längre tid
 • Vilken arbetsstil kandidaterna har när de tar sig an nya uppgifter
 • Om kandidaterna är mer snabba än noggranna eller mer noggranna än snabba
 • Hur lätt personerna har för att bli stressade, och om de har de personliga egenskaper som krävs för att hantera den press som jobbet innebär
 • Vilken grad av analytisk förmåga som kandidaterna har och hur lätt de har för att lära sig nya saker
 • Hur noggranna och disciplinerade personerna är
 • Om det faller sig naturligt för kandidaterna att planera eller om de föredrar att ta tagen som den kommer
 • Vilken typ av stöd som personerna kommer att behöva från sina kollegor för att kunna göra ett bra jobb
 • Vilken typ av situationer som kommer att innebära de största utmaningarna för kandidaterna så att ni kan förbereda er på detta redan från början
 • Hur väl personerna passar in i företagets kultur
 • Vilken potential kandidaterna har för att kunna ta sig an nya utmaningar och avancera inom organisationen
 • Hur lätt personen har för att anpassa sig till nya situationer och göra det bästa av dem
 • Vilka mindre starka sidor personerna har och som företaget bör vara observant på för att de inte ska orsaka skada
 • Vilka drivkrafter personerna har och vad det är som motiverar dem bäst för att de ska komma till sin rätt
 • Hur förändringsbenägen personerna är och hur öppna de är för att ta till sig nya idéer
 • I vilken takt personerna föredrar att genomföra förändringar
 • Hur kreativa personerna är och om de har lätt för att komma på nya idéer
 • Om personerna föredrar att arbeta ensamma eller tillsammans med andra
 • Hur lätt personerna har för att arbeta i grupper

Slipp obehagliga överraskningar

Det finns många fördelar med att göra en noggrann kartläggning av kandidaterna innan ni bestämmer er för vem ni ska anställa som chef. Exempelvis undviker företaget obehagliga överraskningar efter att personen blivit anställd, och ni slipper bli anklagade för att ha gjort en tveksam rekrytering.

En felrekrytering leder dessutom till att ni måste göra om hela processen vilket gör att det blir dubbelt så dyrt och tidskrävande än om ni skulle ha valt rätt redan från början.

En bra chef gör även att företaget går bättre ekonomiskt och att kompetent personal vill stanna kvar. Dessutom undviker ni negativa skriverier och att företaget får ett dåligt rykte på marknaden på grund av bristande ledarskap.

Med rätt person vid rodret får företaget även en nystart samtidigt som ni sparar tid genom att lägga ut en del av arbetet på en konsult.

Kartläggning av styrkor och utvecklingsområden

Det här är vad paketet ”Ett lyckat ledarskap” innehåller:

 • En professionell och ingående bedömning av en konsult med lång erfarenhet av att bedöma chefer i rekryteringssammanhang
 • En omfattande kravprofil så att du vet exakt vilka egenskaper personen måste ha för att fungera bra i sin position – och vilka egenskaper han eller hon absolut INTE bör ha
 • En testning med ett omfattande och vetenskapligt personlighetstest så att du får en tydlig bild av kandidatens personlighet med styrkor och svagheter (testet innehåller bland annat flera lögnskalor som förhindrar att personen fejkar sina svar, så att du får reda på hur han eller hon verkligen är)
 • Kartläggning av personens styrkor så att du får reda på om personen uppfyller dina förväntningar eller inte
 • Möjligheten att få en skriftlig rapport med de viktigaste resultaten så att ni kan återkomma till bedömningen i framtiden, exempelvis vid utvecklingssamtal och coachning

Kostnadseffektivt

En chef kostar ofta minst mellan 100 000 till 200 000 kronor i månaden med arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. För endast en liten del av dessa pengar kan du få svaren på ovanstående frågor och många fler, och undvika de obehagliga överraskningar som det innebär att anställa fel chef.

Skulle du mot förmodan inte vara nöjd med insatsen behöver du inte betala ett öre – oavsett vad ditt missnöje beror på. Det enda du behöver göra är att säga till om detta i samband med återkopplingen. Du har med andra ord ingenting att förlora.

Kontakta mig för en 45 minuters kostnadsfri och förutsättningslös konsultation så att du kan avgöra om paketet passar dig eller inte. Skicka ett mejl till fredrik@hillvesson.se eller slå en signal på 070-559 02 38 så återkommer jag till dig inom två arbetsdagar.

Jag ser fram emot ett samarbete.
.

Bästa hälsningar
.

Fredrik Hillvesson
Leg. psykolog och seniorkonsult

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!

Vart vill du att jag skickar minikursen?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på personbedomning.se/integritetspolicy