fbpx

Personlighetstest för en bättre och säkrare chefsrekrytering

Ett personlighetstest är ett av de bästa sätten att snabbt skapa sig en tydlig och pålitlig bild av en kandidat och hur väl personen kommer att passa för jobbet. Och faktum är att det ofta tar mindre än en timme att göra ett sådant test. Låt oss titta närmare på personlighetstest och vad du har för nytta av dem.

Allra först: Vad menar vi egentligen med personlighet? Överlag kan vi säga att vår personlighet är egenskaper som är stabila över tid och rum, det vill säga egenskaper som vi hade i går, har i dag och kommer att ha i morgon, oavsett var vi befinner oss.

Självklart kan vi agera på lite olika sätt beroende på hur vi mår och var vi befinner oss. Men oftast finns det en röd tråd, en kärna i vårt sätt att vara som går igen och det är detta vi menar med personlighet.

Hur vi beter oss på jobbet

Vår personlighet kommer till stora delar att bestämma hur vi beter oss i både sociala sammanhang och på jobbet. Och det är just det sistnämnda som vi är intresserade av när det handlar om chefsrekrytering.

Som du säkert vet fungerar olika chefer olika bra. Och detta kan till stora delar förklaras med deras personlighet. En chef med en personlighet som passar för jobbet kommer naturligtvis att göra ett betydligt bättre jobb än chefen som har en personlighet som passar mindre väl för jobbet.

Personlighetsdragen är ofta inte bra eller dåliga i sig, det beror helt och hållet på i vilket sammanhang vi befinner oss. Vissa personlighetsdrag kan vara till stor nytta i vissa situationer men ställa till oreda i andra.

Forskning om personlighet och chefsrekrytering

Däremot finns det en hel del forskning som visar att vissa personlighetsdrag tycks vara till stor nytta i samband med ledarskap. Det är bland annat därför som vi är intresserade av att titta på personligheten i samband med en chefsrekrytering.

Därför bör du alltid se till att en personbedömning vid en chefsrekrytering också innehåller ett personlighetstest av hög kvalitet. Det finns många personlighetstester att välja mellan men alla är långt ifrån lika bra. Ett av mina favorittester heter för övrigt 16PF. Det har funnits sedan 1949 och är ett av världens mest välutforskade personlighetstester.

För de flesta personlighetstest krävs det någon form av utbildning och licensiering för att få använda dem eftersom testen kräver en viss kunskap för att kunna tolkas korrekt. Om du inte vill använda testet själv kan du anlita någon som gör det åt dig och som har kunskap om testet och hur det ska användas.

Lätt att kontrollera lämplighet

När du använder ett personlighetstest av hög kvalitet får du en betydligt mer pålitlig bild av en kandidat än om du enbart förlitar dig på intervjuer och referenser. Dessutom blir det lättare för dig att kontrollera om kandidaten är lämplig för jobbet eller inte.

Du kan också vara tämligen säker på att personen kommer att bete sig som förväntat efter att anställningskontraktet är påskrivet, så att du slipper obehagliga överraskningar.

Vill du veta mer om personlighetstest och hur de kan hjälpa dig att göra bättre rekryteringar, skicka ett mejl till mig via fredrik@hillvesson.se eller slå en signal på 070-559 02 38 för en förutsättningslös och kostnadsfri konsultation.

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!

Vart vill du att jag skickar minikursen?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på personbedomning.se/integritetspolicy