fbpx

Tre frågor du bör ställa dig innan du väljer rekryteringskonsult

Att välja rekryteringskonsult kan vara ett minst lika svårt beslut som att välja chef. Och faktum är att valet av konsult kommer att påverka hela rekryteringsprocessen och därmed hur bra resultatet blir – om valet av chef blir rätt eller inte.

När du gör ditt val av rekryteringskonsult lägger du en hel del makt i hans eller hennes händer. Under hela resan fram till den slutliga anställningen kommer du att stötta dig mot konsulten och till stora delar förlita dig på de råd som du får från honom eller henne.

Samtidigt är det en hel del som skiljer en rekryteringskonsult från en annan, både när det gäller personlighet och arbetssätt. Och dessa faktorer kommer att ha en stor påverkan på alltifrån hur nöjd du blir med slutresultatet till hur du kommer att må under processen.

För att rekryteringen ska bli så bra som möjligt finns det därför några saker du bör tänka på innan du gör ditt slutliga val av konsult. Här är tre frågor du bör ställa dig innan du bestämmer dig för vem som ska få hjälpa dig att välja chef:

Fråga 1

Jobbar din rekryteringskonsult med bevisat effektiva metoder?

De arbetssätt som olika konsulter arbetar efter varierar. Och det gör även kvaliteten på dessa metoder. Vilka metoder som är bra och inte behöver vi inte tveka om eftersom det finns rikligt med forskning om vilka metoder som är bäst på att förutsäga en ledares potential och arbetsprestation.

I topp när det gäller forskningen brukar ett så kallat problemlösningstest tillsammans med ett personlighetstest komma. Även strukturerade intervjuer hamnar högt på dessa listor. Se därför till att den rekryteringskonsult du väljer använder sig av åtminstone dessa tre metoder förutom de mer traditionella, som CV-genomgång och referenstagning.

Fråga 2

Har han eller hon en relevant bakgrund eller utbildning för att arbeta med dessa metoder?

Självklart räcker det inte med att din rekryteringskonsult använder sig av vetenskapliga metoder. Han eller hon måste också behärska metoderna, annars gör de ingen nytta. Därför bör du också ta reda på om personen har en relevant akademisk utbildning för att använda sig av metoderna eller har skaffat sig någon form av licensiering för att få jobba med dem.

Ofta tar det en stund innan en metod sätter sig, och konsulten bör därför även ha jobbat under en längre tid med de verktyg som han eller hon ska använda under rekryteringsprocessen.

Fråga 3

Känner du förtroende för personen?

Om samtliga ovanstående punkter är uppfyllda är sannolikheten för att rekryteringsprocessen ska bli lyckad goda. Men det räcker inte ända fram. En rekryteringsprocess är, som vi redan varit inne på, en av de viktigaste uppgifter som du och ditt företag kommer att genomföra. Därför är det också viktigt att du känner förtroende för och gillar personen som ska hjälpa dig med detta arbete.

Om ni inte trivs med varandra så kommer du att behöva lägga all din energi på att hantera detta. Och den energin behöver du lägga på att välja rätt chef. Det finns också en risk för att du inte kommer att kunna lita helt fullt ut på det som konsulten säger, och då har helt plötsligt poängen med att anlita en extern person gått förlorad.

Tar du för vana att ställa dig ovanstående tre frågor och också ser till att få svar på dem innan du anlitar din rekryteringskonsult kommer förutsättningarna för att rekryteringen ska bli lyckad att skjuta i höjden. Då kan du helt och hållet koncentrera dig på att hitta en bra chef i stället för att känna dig orolig för att konsulten du anlitat inte ska hjälpa dig att fatta ett korrekt beslut.

Dessutom kommer slutresultatet att bli bättre. Med andra ord kommer du inte bara att vara förvissad om att du har valt rätt rekryteringskonsult utan även en riktigt bra chef. Och det kommer hela företaget att tacka dig för.

Vill du få information om hur jag kan hjälpa dig med din rekrytering och mångdubbla dina chanser att anställa rätt kandidat, skicka ett mejl till mig via fredrik@hillvesson.se eller slå en signal på 070-559 02 38 för en förutsättningslös och kostnadsfri konsultation.

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!

Vart vill du att jag skickar minikursen?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på personbedomning.se/integritetspolicy