fbpx

Personlighet – ett ord med tvetydig betydelse

Det är knappast någon nyhet att många ord används på olika sätt i olika sammanhang. Ett sådant ord är begreppet personlighet som till viss del har olika betydelser inom psykologi och inom vardagligt tal.

När vi talar om personlighet till vardags så menar vi ofta att någon sticker ut på ett speciellt sätt. Många gånger handlar det om en person som märks i mängden och som har ett särpräglat sätt.

”En riktig personlighet”

”Han är en riktig personlighet” är ett vanligt uttryck om en sådan person. Oftast menar vi något positivt med detta uttryck, även om det inte nödvändigtvis behöver vara så. Huvudpoängen är dock att det är en person som skiljer sig från mängden på något sätt.

När vi talar om personlighet inom psykologi så behöver det inte alls innebära att personen vi talar om sticker ut på något speciellt sätt. Här syftar vi i stället på specifika egenskaper och karaktärsdrag som är bestående över tid och rum.

Det som gör att vi är de vi är

Detta innebär helt enkelt att våra personlighetsdrag finns där oavsett var vi befinner oss och att vi inte ändrar oss alltför mycket bara för att tiden går. Personlighet är helt enkelt det som gör att vi är de vi är, och att människor känner igen oss oavsett var de träffar oss och när de träffar oss.

Som du märker är det en viss skillnad mellan de båda sätten att använda ordet personlighet. Vi kan säga att alla människor har en personlighet, men alla brukar sannolikt inte beskrivas som en personlighet.

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!

Vart vill du att jag skickar minikursen?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på personbedomning.se/integritetspolicy